Recepten uit de Italiaanse keuken

1. Ravioli met bospaddestoelen en truffel portsaus

Ingrediënten:

pastadeeg
125 gram bloem
2 eieren
snufje zout
Koud water
1/2 eiwit

400gr. kastanje champignons
3 sjalotjes
15 gr. truffeltappenade
1 cl. marsala of port
1 cl. room

Truffelsaus
1/2 liter paddestoelenbouillon of 1/2 liter gemaakt van een 1/2 bouillonblokje van Star (pas op dit is gauw te zout)
1 dl room
15 gr. truffel tappenade
100 gr.cantharellen

 

Bereiding:

Maak de pasta deeg en laat het alvorens te bereiden 30 min. rusten. Deeg met de roller of pastamachine mooi egaal niet te dik uitdraaien. Bestrooi de werkplek met bloem. Rol het raviolideeg uit en verdeel er vierkantjes van 7 cm van.Om kleven te voorkomen: Wrijf je vingers in met bloem. Borstel het overtollige bloem van de ravioli.

vulling
Snij de paddenstoelen en sjalotjes heel fijn. Laat het licht fruiten in olijfolie, afblussen met port of marsala en de room, goed laten inkoken. Truffeltappenade toevoegen, op smaak brengen met peper en zout en laten afkoelen Het mengsel moet een vaste substantie worden, niet te veel vocht.

Schep het paddomengsel (1 gladgestreken dessertlepel) iets boven de diagonaallijn op het deeglapje. Strijk de deegrandjes in met geklopte eiwit en sla ze om en knijp de randjes goed dicht. Of gebruik een uitsteekvorm.

Kook de paddestoelenbouillon in tot de helft en voeg de room toe. In laten koken tot de gewenst dikte, voeg dan naar smaak truffeltappenade en peper toe. Let op dat de bouillon niet te zout wordt!!

Pocher de ravioli a la minute al dente in ruim water met zout, circa 5 minuten. Testen!!

Bak vlak voor het opdienen, de cantharellen kort aan 1n olijfolie, met een snufje zout en peper. Verdeel de het eventueel restje van het "paddomengsel" in een voorverwarmd diep bord en leg er 4 ravioli omheen, overgiet dit met de truffelsaus en leg er in het midden de cantharellen op.

 

2. Gegrilde groente salade met Parmezaanse kaas

Ingrediënten:

0,5 dl olijfolie
1/2 tl chili vlokken
2 aubergines, over de lengte gehalveerd
1 rode paprika, over de lengte gehalveerd en schoongemaakt
1 kleine rode uit, in dunne ringen
2 courgettes, over de lengte gehalveerd
125 gr Parmezaanse kaas, aan het stuk
1 wortel, fijn geraspt
1 selderij stengel, gehakt
1 krop radicchio sla, fijn gesneden
150 gr frisee of andijvie, in kleine stukjes
Citroen-Oregano Vinaigrette
Tabasco

Dressing
1 sjalotje heel fijn gehakt
1 tl Dijon mosterd
1 tl gehakte verse oregano
sap van 2 citroenen
1 dl olijfolie

Bereiding:

Dressing
In een schaaltje sjalot, mosterd, oregano en de helft van de citroensap mengen. Daarna olie langzaam toevoegen, voortdurend blijven kloppen. Overgebleven sap toevoegen, op smaak brengen met zout en peper en tabasco.
Olie toevoegen, een beetje per keer, dan net zo lang kloppen tot een mooie dikkere saus ontstaat, pas daarna meer olie. Dit tot alle olie gebruikt is.

Verhit de grillpan. In een kleine schaal de olie met chilivlokken mengen. Met een kwastje de gehalveerde groenten bestrijken. Grill de groenten 2-3 minuten per kant of tot zacht. Af laten koelen.
Met een kaasschaaf of dunschiller de parmezaanse kaas schaven. In een grote salade schaal de gegrilde groenten met de overige ingrediënten mengen. Besprenkelen met de vinaigrette en weer goed mengen. Garneren met de geschaafde kaas.

Voeg je eigen Italiaanse recept toe en laat andere meegenieten.

Zie indeling gerechten:

  • Titel gerecht
  • Ingrediënten
  • Bereiding

 

Heb je een lekker gerecht die op onze lijst niet mag ontbreken stuur dan een mail o.v.v. Italiaanse recepten naar: finefleurnetwork@hotmail.nl

De redactie van het Fine Fleur Network behoudt zich te allen tijde het recht voor recepten te weigeren en te verwijderen. Alleen serieuze recepten worden in behandeling genomen.