Ligurië (Italiaans: Liguria), Italië

De "Ligurie" is de ruige, groene kuststrook ten oosten en westen van de havenplaats Genua. Men kan deze streek in twee delen splitsen. De westelijke kustlijn, de Riviera di Ponente is een smalle kustvlakte die zich uitstrekt van Genua tot aan de Franse grens. De oostelijke kustlijn, aan de andere kant van Genua, kenmerkt zich door zijn woestere landschap. Hier ziet men vaak imposante rotspartijen en kiezelstranden direct aan zee. Het is een kust met kleine vissersdorpjes tussen steile kliffen en steile bergen.

In Ligurie is de begroeiing vanwege het hoogteverschil zeer divers. Langs de kust vind je vooral de  mediterrane vegetatie (palmbomen) In de bergen groeien er onder andere rozen, geraniums, bougainvilles en orchideeën. Daarnaast groeien hier langs de kust diverse soorten kruiden (rozemarijn, lavendel tijm). Vanuit de kust tref je eerst de loofbossen aan maar deze gaat al snel over in naaldbossen wanneer je naar een grotere hoogte bereikt.

  liguria

 
De Ligurie (bloemenriviera) is ook bekend vanwege de vele aantrekkelijke (Engelse) palazzi langs de kust. Ze kenmerken zich door de lichte pastelkleuren en prachtige ornamenten. Vanwege het aangename klimaat in de Ligurie vestigen zich rond 1850 /1900 de eerste Engelse en Duitse welgestelde om hier te overwinteren.


In het achterland van Ligurie woont 20% van de Ligurische bevolking en vind je veel middeleeuwse dorpen en kleine gehuchten met oorspronkelijke bebouwing, burchten en monumenten. Zij telt ongeveer 1.6 / 1,7 miljoen inwoners en is met 5420 vierkante km binnen Italië de op een na kleinste regio. Zij is sinds 1970 één van de twintig politiek autonome regio’s en heeft in totaal 4 provincie hoofdsteden. (Savona, Genua, La Spezia en Imperia). 

De Ligurische bevolking is voor een groot gedeelte werkzaam binnen de dienstverlening (toerisme) en  woont hierdoor vooral in de badplaatsen langs de kust. (80%). De regio is al vele eeuwen een aantrekkelijk vakantiestreek voor buitenlandse toeristen.  

De Ligurie heeft een grote aantrekkingskracht op velen vanwege zijn mooie stranden en gezellige restaurantjes maar ook op het gebied van cultuur en natuur is hier veel te vinden. In de Ligurie vind je prachtige kerken, middeleeuwse kastelen, prachtige musea en oude stadscentra met veel sfeer.


De Ligurie (Italiaanse bloemenriviera) is, door haar aangename klimaat, gedurende het hele jaar een prima vakantiebestemming. De zomers zijn er aangenaam en de winters hebben een milde temperatuur.

alassio


Begin April  kan het al zeer aangenaam zijn met een gemiddelde temperatuur van rond de 18-20 graden maar kan het ook zeker warmer zijn. De Ligurie heeft haar prettige klimaat te danken aan haar beschermde omgeving. In het noorden heb je de bergen die voor beschutting zorgen tegen de noordelijke winden en vanuit het zuiden de regelmatige aanvoer van warme lucht vanuit Afrika.

liguria